Gaudi ile Barselona’da Mimari ve Sanat Turu






Barselona’da gezilecek yerlerin başında hep Gaudi eserleri yer alır. Barselona’ya gidip La Sagrada Familia’yı görmeden dönmek, Paris’e gidip Eyfel’i görmeden dönmekten farksızdır.


La Sagrada Familia tamamlanmış hali

La Sagrada Familia tamamlandığında böyle görünecek!




Antoni Gaudi (1852-1926) kimdir?



Mimar Antoni Gaudi'nin portresi (1878)Barselona’yla adı özdeşleşmiş olan "Tanrı'nın Mimarı" lakaplı Gaudi, modern mimarinin öncüsü ve önemli bir ikonu sayılan Katalan mimardır. Dönemin ünlü sanayicisi Eusebi Güell’in desteğiyle günümüze kalan mimari eserler üretmiştir. Bunların çoğu Güell’in adını taşımaktadır. Güell dışında dönemin güçlü aileleri için de binalar ve evler tasarlamıştır. Başlıca eserlerini sizin için listeledik.


 


1. La Sagrada Familia (Kutsal Aile Tapınağı)



Resmi web sitesi: http://www.sagradafamilia.org/en/


Bitmeyen Kilise: La Sagrada Familia

Gaudi'nin Bitmeyen Kilisesi




Gaudi’nin en önemli eseri ve Barselona’nın simgesi. Sıradışı büyüklüğü ve görüntüsününün yanında ilginç ve değişik bir de hikayesi var. Bir kilise olduğunu düşündüren bina aslında Vatikan’daki Aziz Petrus veya Yerebatan Sarnıcı gibi bir bazilikadır. Devasa boyutlarda olması ve Barselona’nın genelde düzlük bir şehir olması sebebiyle algısal olarak daha da görkemli görünür. Halk arasında “Bitmeyen Kilise” olarak bilinir çünkü Gaudi eserini tamamlayamadan, hatta onu incelerken tramvay altında kalarak ölmüştür.


Barselona - La Sagrada Familia

La Sagrada Familia'yı kadraja sığdırmak kolay değil!




Mimari olarak zor uygulanırlığının yanısıra, inşaatı hala insiyatifler ve halk desteğiyle, bağışlar yoluyla süren yapının Gaudi’nin ölümünün 100. yılı olan 2026’da bitmesi öngörülüyor. Bağışın büyük kısmı ise akın akın ziyarete gelen turistler tarafından finanse ediliyor.


La Sagrada Familia'ya giren turistler

Ziyaretçi ve turist akınına uğrayan La Sagrada Familia'nın girişi




La Sagrada Familia kuleleri

La Sagrada Familia'nın kuleleri de üzerlerinde çeşitli detaylar barındırıyor




La Sagrada Familia'nın cepheleri

La Sagrada Familia'nın her cephesinin farklı bir adı, anlamı, içeriği ve anlatımı var




Dışı kadar içi de hayranlık uyandıran detaylarla dolu olan bazilika, ulvi oranlara (insanüstü yükseklikte tavanlar, sütunlar) ve ulvi alanlara (iç hacmindeki insanüstü genişlik) sahip. İçeri girdiğinizde ilk dikkatinizi çeken şey gökyüzüne doğru uzanan sütunların yukarılara doğru çıktıkça birer ağacı andırırcasına dallanıp budaklanması oluyor.


La Sagrada Familia dış cephe heykelleri

La Sagrada Familia'nın dış cephesini süsleyen yüzlerce heykelden birkaç detay




La Sagrada Familia'nın içi

La Sagrada Familia'nın iç görünümü: Sütunlar ve tavan detayları.




Yapısal olarak kumdan kalelere ve Ürgüp’teki peribacalarına benzetebileceğimiz bina öyle değişik, büyük ve görkemli ki yanına gittiğinizde hayran kalmamanız mümkün değil. Fotoğraf çekilmek için bir selfi çubuğu bulundurmayı unutmayın çünkü binanın tamamını kareye sığdırması için sizi çekecek kişinin yerlere yatması veya oldukça uzağa gitmesi gerekiyor.


La Sagrada Familia 1890

La Sagrada Familia 1890'dan beri oldukça yol katetmiş!




La Sagrada Familia'nın bitmiş halinin maketi

La Sagrada Familia'nın girişinde sergilenen, bitmiş halini tasvir eden maket




Kulelerine yürüyerek tırmanmak yaşayabileceğiniz en ilginç deneyimlerden biri olacaktır. Dar koridorlar ve merdivenlerden dönerek yükseklere ulaştığınızda grotesk pencere ve balkonlardan şehri seyretmek paha biçilemez. Aşağıya bakmamaya çalışın!


La Sagrada Familia kule basamakları

La Sagrada Familia'nın kulelerinden birine çıkan basamaklar: Sonsuza doğru dönüyormuş gibi…




 


Kısa bir gezinti için sizi şu videoyla başbaşa bırakalım:





 



2. Palau Güell (Güell Sarayı)



Resmi web sitesi: http://palauguell.cat/en


Palau Güell'in kapısı

Palau Güell'in ihtişamlı girişi




Palau Güell, Gaudi’nin Güell ile birlikteliğinin ilk eseridir. Üst tabakadan ailelerin birbirleriyle itibar yarışı halinde olduğu bir dönemde Güell kendine görkemli bir ev, küçük bir saray/malikane yaptırmak ister. Bunun için Gaudi’ye açık çek sunan Güell, yapılan işten o kadar memnun kalmıştır ki Gaudi’nin sonraki bir çok önemli eseri için finansör olmuştur.


Güell Sarayı dar bir sokakta yükselen düz bir bina görünümündedir. Giriş kapısı, pencereler ve dış cephede kullanılan döküm demir tasarımları ve işçiliği, sonradan Casa Milà’da geliştireceği bir tarzın habercisi gibidir. Terastaki bacaların birbirinden farklı görünümleri ve üzerlerindeki işleme yapısı ve formları da hem Güell Parkı’nın hem de Milà Evi’nin öncül eskizleri gibidirler. İçi son derece görkemli ve ihtişamlı donatılmış olan sarayda gezip dışarı çıktığınızda bir süre içinde olduğu sokağa alışmakta zorluk çekebilirsiniz.


 


3. Parc Güell (Güell Parkı)



Resmi web sitesi: http://www.parkguell.cat/en/


Parc Güell genel görünüm

Parc Güell size fantastik bir masal dünyası sunuyor




Güell ailesi için Barselona’nın yüksek kesiminde oluşturulmuş bu konut projesi Gaudi’nin ölümü ve ailenin fikir değiştirmesiyle park haline getirilmiştir. Girişindeki Hansel ve Gretel masalından ilhamla oluşturulmuş masalsı şekerden yapılmış görünümlü evleriyle sizi rüyasal bir ortama çekiyor. Mozaik çalışmaların ve heykellerin baskın görüleceği rengarenk bir ortam, yürüyüş parkurları, akdeniz iklimine has bitkileri ve ağaçlarıyla bildiğiniz parkların çok ötesinde bir deneyim sunuyor.


Dünyanın en uzun bankının yer aldığı bu parkta Picasso’nun da vakit geçirip ilham aldığı bilinmektedir. Siz de meydandaki banka yerleşip Barselona’yı tepeden seyredebilirsiniz. Ayrıca parkın girişinde merdivenlerin dibindeki mozaik kertenkele heykeli fotoğraf çektirmek isteyenlerin akınına uğramaktadır, belki siz de onunla poz vermeyi düşünebilirsiniz.


Uzun ve dolambaçlı yürüyüş parkurunu gezdikten sonra, parkın tepe bölgesinde yer alan, Gaudi’nin müzeye çevrilmiş evini de görmeden ayrılmamalısınız!


 


4. Casa Museu Gaudi (Gaudi Evi Müzesi)



Resmi web sitesi: http://www.casamuseugaudi.org/en/


Gaudi'nin evi

Gaudi'nin Parc Güell içerisinde yer alan pembe evi artık müze olarak kullanılıyor




Parc Güell içinde yer alan müze, Gaudi’nin ölmeden önceki son 20 yılda yaşamış olduğu evdir. Pembe tonda, cumba balkonlu, minik bir kulesi olan bu sevimli evin bütün odalarını gezmek mümkün.


Park projesi kapsamında mimar arkadaşı Francesc Berenguer tarafından tasarlanmış olan bu bina Gaudi’nin mimari diline ait bir etki taşımaz, ancak içine girdiğinizde Gaudi’nin kişisel mobilyaları ve çeşitli projeler için tasarladığı iç tasarım elemanlarının kıvrak ve akışkan sıradışı görünümleri neden burda olduğunuzu hatırlatır. Gaudi projeleri ve La Sagrada Familia’ya ait çizimleri de burada görmeniz mümkün.


 


5. Casa Milà (La Pedrera) (Milà Evi – Taş Ocağı)



Resmi web sitesi: https://www.lapedrera.com/en/home


Casa Milà - La Pedrera

La Pedrera'nın sokak görünümü




Casa Milà bir meydana bakan, yayvan, otel gibi bir apartman binasıdır. Gaudi bu binada hiç kolon kullanmamış, alanları olabildiğince geniş kullanmak amacıyla tasarlamıştır. Bu sebeple düz ve dik bir duvarı yoktur, bina kıvrımllı ve kavislidir. Dışarıdan görüntüsü aşındırılmış bir taş yapı gibi göründüğü için halk arasındaki adı La Pedrera yani “Taş Ocağı”dır.


Döküm balkon demirlerinin rastlantısal ve her biri birbirinden farklı tasarımı ve detayları sıradışıdır. Beş katlı binanın içinden daha çok ilgi çeken kısmı ise terası, çünkü buradaki bacaların her biri birer heykel görünümündedirler. Özellikle miğferli şovalye ile sarıklı peçeli Tuareg karışımı büstleri andıran baca grupları son derece ilgi çekicidir. Terastaki yapıların yumuşak formlarında arap etkisini sezmek mümkündür. Oldukça geniş bir alanı kaplayan terasta güzel havada gezinip, mimari detaylarını bitirdikten sonra şehri de tepeden izleyebilirsiniz.


 


6. Casa Batlló (Batlló Evi)



Resmi web sitesi: https://www.casabatllo.es/en/


Barselona'da Gaudi eseri: Casa Batlló

Casa Batlló'nun sokak görünümü (ortadaki bina)




Batlló Evi de, Gaudi’nin Milà Evi’nden sonra yaptığı, yine sürreal sembolizm unsurları taşıyan, halk arasında “Kemik Ev” olarak bilinen, öte yandan en renkli binasıdır. Gaudi bu binayı sıfırdan oluşturmamış, mevcut bir bina üzerinde restorasyon yaparak tasarımını tamamlamıştır. Dış cephedeki Gaudi imzası olan cam kırıkları ve mozaiklerle oluşturulmuş renk cümbüşü, pencerelerdeki renkgarenk vitraylarla desteklenir.


Kemik Ev denmesinin sebebi ise dış cephe görüntüsünde ilk dikkati çeken balkonlardır. Balkon demirlerine bir bütük olarak baktığınızda iki koca göz çukuru ve ortada burun delikleriyle birer kurukafa görmeniz kuvvetle muhtemeldir. Diğer yandan, klasik maskeli balo maskelerini de andırır bu formlar. Tek tek göz çukurlarını oluşturan delikler ele alınarak yorumlanmak istenirse de, açılmış bir köpekbalığı ağzı ve dişlerini görmek mümkün olabilir. Alt pencerelerdeki sütunlar da ince uzun kıvrımlı yapılarıyla ve eklemi andıran ara formlarıyla iskelet yapısını andırmaktadırlar.


İlhamını doğadan ve organik formlardan alan Gaudi bu eserinde de yuvarlak ve düzensiz formlar ve mavi-yeşil saydam (cam) malzemelerle Barselona’ya hayat veren denizin yorumunu öne çıkarmıştır. Renk geçişli tuğlalardan örülmüş görüntüsüyle doğal kavisli sıradışı çatısı ve kulesiyle bir masal şatosunu andıran Casa Batlló, şeker devi Chupa Chups firması tarafından restore edilerek işletilmektedir.


 



Daha fazlası için:



Dünyanın En İlginç Binaları listemize iki eserle girmiş olan Gaudi'nin memleketi Barselona şehrini gezmek için verdiğimiz tüyoları Akdeniz’in İncisi: Barselona yazımızda, detaylı bilgiyi Barcelona Şehir Rehberimizde bulabilirsiniz. Barselona uçak biletinizi veya Barcelona tur pakedinizi satın aldıktan sonra aşağıdaki Gaudi rotamızı izlemek için hazırsınız!


 


Gezi Rotası



Önem sırasıyla tanıttığımız eserleri tek günlük planla ya da belli bir çizgide ilerlenebilecek şekilde sistematik olarak gezmek isterseniz: Şehrin merkezi olan La Rambla Caddesi'nden başlayıp, Güell Parkı'nın içindeki Gaudi'nin evinde son bulan size özel rota önerimizi de değerlendirmek isteyebilirsiniz.


 






 



 


https://blog.bavul.com/gaudi-ile-barselonada-mimari-ve-sanat-turu/

Comments