Hollanda’nın (Amsterdam Dışındaki) Güzelliklerini Keşfedelim






Hollanda’da Amsterdam dışında da gezilecek çok şehir var. Mutlaka Amsterdam’ı gezin görün tabiiki. Ama orada durmayın, devam edin. Hadi su kanallarıyla, Gouda peyniriyle, laleleriyle ünlü Hollanda'yı keşfedelim!


1. Den Haag’da (Lahey) Gezilecek Yerler



Den Haag Gezilecek Yerler



Binnenhof



Den Haag'da (Lahey) gezilecek noktaların başında Binnenhof gelir. Den Haag Hollanda’nın politik başkentidir. Lahey Uluslararası Adalet Mahkemesi de Den Haag’da bulunur. Binnenhof ise Adalet Mahkemesinin bulunduğu Barış Sarayı’nın ve diğer siyasi binaların bulunduğu büyük bir meydandır. Bu binalar sadece görkemli değil ayrıca tarihidir. Meydandaki mimari yapı ve düzen burayı görmeğe değer kılan sebeplerden birkaçıdır.


lahey gezilecek noktalar


Madurodam



Madurodam bizim Miniatürk’ümüzün Hollanda versiyonudur. Burada Hollanda’daki tarihi binaları ve önem kazanmış meydanların/bölgelerin minyatür versiyonlarını bulabilirsiniz. Mesela Uluslararası Barış Sarayı, tipik bir Hollanda şehri ve Kraliyet sarayları gibi.


lahey gezilecek yerler


Omniversum



Çok sıklıkla rastlamadığımız 36 metre, salonun yarısını çevreleyen ekrana sahip Omniversum’da izlediğiniz filmlerin içine tamamen dalabilirsiniz. Fakat normal sinema filmleri oynamaz burada. Yıllardır bulunan ve en görkemli olan filmi Hubble’a gitmenizi öneririm. Omniversum’un Hubble filminde, sanki uzayın içinde geziyorsunuz. Gözünüzün kenarından bile ekranı görüyorsunuz.


den haag omniversum


Scheveningen Plajı



Den Haag’daki Scheveningen Plajı Hollanda’daki en çok kullanılan sahillerinden biridir. Hollanda’daki sayılı olan sıcak günlerden birini burada geçirebilirsiniz. Ama genelde soğuk ve rüzgarlıdır. Bu fırsattan istifade the polar bears adlı, yıl başında buz gibi sulara dalmayı seven global topluluk, seçili sahilleri arasından Scheveningen’i seçmiştir.


lahey gezilecek yerler


 



2. Utrecht Neresi & Gezilecek Yerleri Nereler?



hollanda utrecht şehri


Utrecht Dom Kulesi



Utrecht’teki Dom kulesi Dom kilisesinin üstünden uzanan uzun kuledir. Hatta Hollanda’daki en uzun kilise kulesidir. Gotik tipteki bu güzel kiliseyi gezebilir, özel olarak da kulesini tırmanabilirsiniz. Kuleyi gezebilmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekecek. Utrecht Dom kulesini ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.


Utrecht Dom Kulesi



Dom kulesinin yakınında Pandhof bulunur. Pandhof çok güzel bir yeşillik ve çiçek bahçesidir. Ama bu bahçe biraz gizlidir. Bulmakta zorlanabilirsiniz ama aramaya değer!


Pandhof Dom Kulesi Utrecht


De Haar Sarayı



Utrecht şehir merkezinden 25 dakika uzaklıkta bulunan görkemli De Haar Sarayı, Hollanda’daki en büyük ve lüks sarayıdır. Muhteşem odaları gezdikten, tabloları ve tasarımı gözlemledikten sonra kocaman bahçesinde de keyif yapmayı unutmayın.


hollandanın gezilecek yerleri


Hollanda Su Kanalları



Hollanda’nın her yeri kanal yollarıyla dolu. Her şehirde su kanallarına rastlayabilirsiniz. Utrecht’in su kanalları, benim için, gezmesi en zevkli olan kanallardı. Hem büyük zincir mağazalar hem butikler bulunur etrafında. Onların arasına serpiştirilmiş kafeler ve restoranlar. Köşelerde hem tipik bir turistik mağaza bulabilirsiniz hem de gerçek eski Hollanda tipi tabaklar, kaseler satan butikler bulabilirsiniz. Her şey bir arada. O yuzden Utrecht şehri, su kanallarını gezmek için en güzel şehir.


hollandanın turistik yerleri


Utrecht Tren İstasyonu



Hollanda’da gezerken fark edeceksiniz, tren istasyonlarını alışveriş merkezlerine çevirmişlerdir. Utrecht tren istasyonu içi ve hemen dışarısı diğer istasyonlara kıyasla biraz daha güzeldir. Utrecht kanalları gibi her şey bir aradadır ve orijinal mağazalarla karşılaşabiliyorsunuz.


Utrecht Tren İstasyonu


 



3. Rotterdam Gezilecek Yerler



hollanda da gezilecek yerler


Euromast



Rotterdam'da gezilecek yerler denince akla ilk gelen Euromast kulesi olmalı! Euromast Rotterdam’da 185 metre yüksekliğinde bir gözlem kulesidir. Kulenin tepesinde yuvarlak bir koltukta dönerek Rotterdam şehrini 360 derece gözlemleyebilirsiniz. Euromast içinde de 360 derece manzarası olan bir kafe bulunur burada en azından bir kahve içmenizi öneririm. Ayrıca Euromast’da bungie jumpingin daha sakin versiyonu olan abseiling, yani kulenin tepesinden demir halatla kendinizi indirmeyi yapabilirsiniz.


Rotterdam Euromast Nerede


Rotterdam Euromast Parkı



Euromast’ın hemen yanında basitçe adlandırılmış Het Park bulunur. Bu park son derece huzur verici ve güzeldir. Orada en azından kısa bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim.


rotterdam gezilecek yerler


Spido Liman Turu



Rotterdam limanı Avrupa’nın en geniş limanıdır. 2004’e kadar kargo konteynerlerin taşımacılığında en işlek olan bu limanı Spido firması ile denizden gezebilirsiniz. Turda Rotterdam liman gezisi yaparken tarihçesi ile ilgili bilgi de veriyorlar.


Rotterdam Avrupa'nın En Büyük Limanı


Rotterdam Küp Evler



Rotterdam’da birçok ilginç mimari ve modern yapı bulunur. Bunların başında Hollanda'nın Küp Evleri gelir. Küp evleri daha önce birçok kişi duymuştur ama aslında Küp evler Rotterdam’a özgüdür. Bu 45 derece açıyla duran evlerde yaşayanlar var ve ayrıca otel olarak da kalınabiliyor. Gezmek isteyenler için de örnek bir ev bulunur.


Hollanda Küp Evler


Rotterdam’ın Mimarisi



Bahsettiğim gibi, Rotterdam mimari yapı açısından çok zengin. Modern yapılarla dolu bu şehirde her yerde ilginç yapılarla karşılaşabilirsiniz. Küp evlerin haricinde Erasmus köprüsünü de elbet görürsünüz.


hollanda'da gezilecek yerler


 



4. Zaanse Schans Gezilecek Yerler



hollandanın turistik yerleri


Zaanse Schans Müzesi



Hollanda'nın turistik yerlerine gitmek istediğinizde, bir kasabanın tamamının turistik olması, işinizi kolaylaştırmaz mı? Zaanse Schans Amsterdam’a yarım saat uzaklıktaki bir bölgedir. Orası tarihi Hollanda’dan bir kesit. Evlerin, yel değirmenlerinin ve dükkanların tarihi yapısı korunmuştur. Peynir fabrikasını, takunyacıyı ve yel değirmenlerinin içini gezebilirsiniz. Günlük olarak çocuklarınızın ve belki de sizin de zevk alabileceğiniz atraksiyonları ve el işleri projeleri yapılıyor. Ama bu aktivitelere gerek kalmadan yapacak ve görecek çok şey bulabilirsiniz.


Hollanda Peynir Fabrikası


5. Gouda Peynir Dünyasını Gezin



Hollanda Peyniri Festivali



Şimdi dünyanın her yerinden tadını çıkardığımız Gouda peyniri Hollanda’nın en meşhur peyniridir ve Gouda şehrinden çıkmıştır. Bu şehirde şimdi Gouda peynir pazarı festival gibi yapılır. Bu festivale Nisan’dan Ağustos’a her Perşembe rastlayabilirsiniz. Peynirden bahsedince ağzınız mı sulandı? Hollanda'da denemeniz gereken bir çok lezzet var, hepsini denemenizi öneririm.


Hollanda Gouda Peynir Pazari


 



6. Keukenhof Lale Bahçeleri



hollanda lale festivali


Hollanda Lale Festivali



Keukenhof çiçek festivali tarihi değişir. Ben gittiğimde Mayıs ayında olmuştu. Keukenhof’a bilet alarak açık müzedeki lale bahçelerini gezebilirsiniz. Burada saatlerce gezebileceğiniz farklı farklı lale bahçeleri, büyük lale tarlaları ve yel değirmenleri bulunur. Ardından da çiçek törenini izlemeye gidebilirsiniz. Törende çiçeklerden yapılmış kocaman platformlar ve maketler geziyor.


Keukenhof Lale Festivali

Küçücük bir ülke için, Hollanda, her şehrini özel kılan sebeplerinden yararlanmıştır. Bu ülkeyi bu yüzden çok seviyorum. Amsterdam’da gezilecek görülecek çok yer var, evet. Ama Amsterdam’da durmayın devam edin! Her şehirde ilginizi çekecek bir şey bulabilirsiniz…


 



 


https://blog.bavul.com/hollandanin-amsterdam-disindaki-guzelliklerini-kesfedelim/

Comments