Ege’nin En Çok Sevilen 10 Yöresel Lezzeti





Türkiye’nin diğer 6 coğrafi bölgesinde olduğu gibi Ege Bölgesinin de kendine özgü yöresel lezzetleri mevcuttur. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Ege Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır. En lezzetli ve en meşhur Ege Bölgesi yemeklerine bir bakalım.


1) TOP TARHANA:


Top Tarhana


Top tarhana da tıpkı miyane çorbası gibi az malzeme ile yapılan çok lezzetli bir et yemeğidir. Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve börülce, su ve tarhana konulup 2 -2,5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir ve ılık olarak servis edilir.


2) KARMA KATMA:


karma-tatma


Karma katma, aslında bir patlıcan yemeğidir. Patlıcana ilaveten soğan, domates ve bulgur gibi faklı tatlar da kullanılır. Çok lezzetli ve sağlıklı bir sebze yemeğidir.



3) EGE PİLAVI:


ege-pilavi


Ege pilavı, diğer pilav çeşitlerinden çok daha farklı özelliklere sahiptir. Ege pilavının içine pirinç haricinde tavuk, makarna, yeşil fıstık gibi çok farklı malzemeler girmektedir. Farklı tatların birleşmesi ile size hitap edecek çok lezzetli bir pilavdır.


4) KULAK AŞI:


kulak-asi
Görsel Kaynak: nurselinmutfagi.net

Kulak aşı da az malzeme ile hazırlanan en lezzetli ve pratik tariflerden biridir. Kısaca yapımından bahsedersek: öncelikle hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muska şeklinde kapatılır ve kaynar suda pişirilir. Son olarak üstüne yağ dökülür ve servis yapılır. İsteğe göre yoğurt da katıldığı olur.


5) SURA:


sura-yemegi
Görsel Kaynak: nurselinmutfagi.net

Ege Bölgesinin en sevilen et yemeklerinden biri de suradır. Sura kuzu kaburgasından yapılmaktadır. Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına özel bir iç doldurulur ve ardından dikilir. Daha sonra ise suda haşlanır. Haşlandıktan sonra ise alınır ve yağda kızartılır. Yapımı biraz uğraştırıcı daolsa yedikten sonra buna değdiğini anlıyorsunuz.


6) EGE PALAMUT HAŞLAMASI:


ege-palamut-haslamasi


Palamut haşlaması, balık yemeği sevenlerin ilk tercihi olmaya aday bir yemektir. Aşırı lezzetli olmasının yanında yoğun sebze ve balık içermesinden dolayı bol miktarda vitamin, protein barındırmaktadır.  Palamudun yanında içinde bol miktarda limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz da bulunmaktadır. Hazırlandıktan sonra şık bir sunum ile sunulduğunda sofralarınızın en gözde yemeği olacaktır.


7) MİYANE ÇORBASI:


miyane-corbasi


Az malzeme ile lezzet bombası arayanların ilk tercihi olmaya aday bir çorba çeşididir. Sadece, sade yağı kızdırıldıktan sonra içine un katılır, karıştırılarak kavrulur. Az pembeleşince üzerine sıcak su karıştırarak dökülür. Bir taşım kaynayınca da ocaktan alınır. Bu kadar az malzeme ile pratik bir yemeğiniz olmuş olur.


8) KIYMA KAVURMALI PATATES KÖFTESİ:


kiymali-papates-koftesi


Dana kıyması ile yapılan bu köfte lezzetiyle yiyenleri büyülüyor. Yolunuz Ege’ye düşerse mutlaka tatmanız gereken bir yemek. Kıyma kavurmalı patates köftesi içine giren patates, soğan, kıyma, ince bulgur ve maydanoz gibi farklı malzemeler ile aklınızdan çıkmayacak bir lezzet oluşturuyor.


9) İZMİR KÖFTE:


izmir-kofte


Ege Bölgesinin yöresel lezzetlerini sayarken İzmir köfteyi saymamak elbette olmaz. Ünü sadece Ege Bölgesi ile sınırlı kalmayan, Türkiye’nin 4 bir yanına yayılan bir yemektir. Sulu veya kuru olarak yapılan köfte sadece Ege Bölgesinin değil, tüm Türkiye’nin en lezzetli köftelerinden biridir.


10) MARMARİS PİLAVI:


marmaris-pilavi


Listemize çok lezzetli olan bir diğer pilav ile son verelim. Pirinç ve tavuk suyuyla pişen pilav, yiyenlerin damağında unutamayacakları bir tat bırakıyor. Ayrıca pilavın içine soğan, havuç, kereviz, tavuk karaciğeri, tavuk yüreği ve natürel domates salçası gibi farklı malzemeler de girmektedir. Birbirinden çok farklı tada sahip olan bu malzemelerin harmanlanması ile ortaya yemelere doyamayacağınız bir yemek çıkmaktadır.



https://www.biletall.com/blog/egenin-en-cok-sevilen-10-yoresel-lezzeti/

Comments