Ege’nin En Güzel Yerlerinden: Cunda Adası





Cunda Adası Balıkesir’in Ayvalık ilçesine yakın adalardan biridir. Ayvalık Adaları olarak bilinen bu adaların üzerinde yerleşim olan tek adasıdır. İsmi ada olsa da daha sonradan toprakla doldurulmuş bir yolla Ayvalık’a bağlanmıştır. Cunda’ya karayolu ile 8 km, deniz yolu ile 5 km’lik bir yolculukla ulaşılabilir. Cunda Adası sahip olduğu iki boğaz sayesinde Ayvalık bölgesini açık denizlere kapatmıştır. Ayvalık’tan baktığınız zaman solda görünen boğaz Dalyan Boğazı, sağda görünen boğaz Dolap Boğazı’dır.


Eskiden küçük bir kayıkla dahi zor geçilebilen bu dar ve sığ boğaz yapılan çalışmalarla genişletilmiştir. Bugün Ayvalık Limanı’na giriş bu dar boğazdan gerçekleştirilmektedir. Bölge 1995’te milli park ilan edilmiştir. Adanın nüfusu 7 bin civarındadır ancak bu yaz mevsiminde 20 bine kadar yükselmektedir. Cunda Adası son yıllarda Arnavut kaldırımlı sokakları, taş evleri, taş mimarisi, Aşıklar Tepesi ve Taksiyarhis Kilisesi’yle ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olmuştur.



Cunda’ya Nasıl Gidilir?


Cunda Adası’na İstanbul üzerinden kendi aracı ile ulaşmak isteyenler İDO feribotları vasıtasıyla Bandırma’ya geçebilir; oradan önce Ayvalık’a sonra Cunda’ya ulaşabilirler. Yaz mevsiminde ve hafta sonunda gitmeyi düşünenlerin feribot biletini  Biletall.com sitemizin biletall.com/ido-bileti linkinden erkenden almalarında yarar vardır. Bandırma’dan Cunda Adası’na yapılacak yolculuk yaklaşık 3.5 saat sürer ve bu yolculuk Balıkesir’in Susurluk ilçesi üzerinden gerçekleştirilir. Bursa ya da Balıkesir üzerinden Cunda’ya gitmek isteyenler ise Havran ve Erdemit yolunu takip etmeli ve Edremit’e gelmeden Gömeç yolunu takip etmelidir. Eğer otobüs kullanmak isterseniz Balıkesir merkezden minibüslerle ya da şehir içi otobüslerle 2 saatlik bir yolculukla Ayvalık’a; oradan da dolmuş motorlarla Cunda’ya geçilir. Cunda Adası’nda Akdeniz iklimi hüküm sürdüğü için yaz ayları sıcak ve kurak, kış mevsimi ise ılık ve yağmurludur. Yaz aylarında meltem ve imbat rüzgarlarının hava sıcaklığını düşürdüğü Cunda’da ortalama sıcaklık 24-30 derece arasındadır.



Cunda Adası’na çoğunlukla huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler gelmektedir. Son yıllarda otel sayısının oldukça fazlalaştığı adada oteller çoğunlukla merkez mahallede bulunuyor olsa da giriş tarafında ve ara sokaklarında da oteller bulunur. Adadaki Arnavut kaldırımlı sokaklardaki tarihi Rum evleri restore edilerek otele dönüştürülmüştür. Bu otellerin işletmecileri çoğunlukla yerli halktır. Bu durum da Cunda’da sıcak ve misafirperver bir ortam yaratmaktadır. Adada yıldızlı ve çok katlı lüks otel yoktur. Bunun yerine butik oteller ve pansiyonlar bulunur. Bu tesisler çoğunlukla bütün yıl açıktır ve oda-kahvaltı olarak hizmet verir. Cunda’da yaz sezonu Mayıs ayında açılır. Cunda içinde herhangi bir ulaşım aracı yoktur ancak buna gerek de yoktur. Adanın arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek tatilin bir parçasıdır.


Cunda Gezilecek Yerler


Cunda’yı ziyaret edenlere tavsiye edilebilecek yerler adaya girişin yapıldığı Gönül Yolu ile başlar. Kiliseleri, yel değirmenleri, gün batımı manzaraları ve doğal koylarıyla Cunda turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle tekne turlarına yoğun ilginin gösterildiği adada çeşitli büyüklükteki gezi tekneleri her sabah 11 gibi limandan ayrılır ve 18.30 gibi geri döner. Teknelerin izleyeceği rota ise sabit değildir. O gün esen rüzgara değişir ve hava durumuna göre denize girilecek koylar seçilir. Ada manzarasını izlemek isteyenlerin tercih etmesi gereken nokta ise Aşıklar Tepesi‘dir. Tepeye çıktıysanız buradaki Agios Yannis Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.



Cunda’da Ne Yenir?


Cunda Marmara sınırlarında bulunmasına rağmen Ege mutfağının etkisinde kalmıştır ve çoğunlukla Ege’ye özgü bitkilerle yapılan mezeleriyle meşhurdur. Cunda’nın meydanında bulunan balık lokantalarında papalina (sardalyanın küçüğü, bölgeye özgüdür), çipura, levrek, barbun gibi balıklar servis edilmektedir. Bununla birlikte nohutlu mezgit, sarmaşık, kuzu etli arapsaçı, kuşkonmaz, turp haşlaması, balıklı bamya, peynirli kabak, kabak çiçeği dolması gibi yemekleri yalnızca Cunda Adası’nda bulabilirsiniz. Ünlü Cunda lokması, dibek kahvesi, ayvalık tostu ve sakızlı Girit dondurması Cunda’nın diğer meşhur tatlarıdır. Adanın en çok bilinen restoranları Taş Kahve, Vino Evi, Bay Nihat Restoran ve Deniz Restoran‘dır.


 



https://www.biletall.com/blog/egenin-en-guzel-yerlerinden-cunda-adasi/

Comments