İslam dininin manevi atmosferini ayakta tutan ve ruhunu doyurmak isteyenlerin ziyaret ettiği mekânlar, Ramazan ayıyla birlikte daha çok ziyaretçiyi ağırlıyor.
1. Mevlana Türbesi ve Müzesi / Konya
Çağlar ötesinden verdiği mesajlarla, kendini öğrenmeye ve aşka dayanan felsefesiyle, yirmiden fazla dile çevrilen Mesnevi’siyle, hoşgörünün sembolü olan Mevlana, bugün dahi gönüllerde yeni ufuklar açmaktadır. Konya’ya gidenlerin mutlaka ziyaret ettiği yapıda, Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbe, dergâh eşyaları ve değerli elyazmaları mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Sekiz telli keman, sabır taşları ve astronomi dersleri için kullanılan küre ise ilgi çeken diğer parçalar arasında yer almakta.
2. Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü) / Şanlıurfa
9 bin yılı aşkın tarihiyle; Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyyüb, Hz. Şuayp, Hz. Nuh, Hz. Lut, Hz. Musa, Hz. Yakup gibi peygamberlerin yaşadığı; Hz. İsa’nın da kutsadığı şehir olan Şanlıurfa, dinler tarihi ve inanç turizmi açısından dünyada önemli bir yere sahip. Nemrut ve halkın taptığı putlarla mücadelesinde, putları kıran Hz. İbrahim bugünkü Urfa Kalesi’nin bulunduğu tepeden ateşe atıldığında; düştüğü yerde ateşin su, odunların balık olmasıyla bu göl oluşur ve etrafı gül bahçesine dönüşür. Göldeki su şifalı, balıklar kutsal kabul edilmektedir.
3. Ulu Camii / Bursa
Kent merkezinde yer alan cami, Bursa’nın en önemli sembollerinden biridir. I. Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii, iç cemaat yerinin genişliğiyle dikkat çeker. Evliya Çelebi’ye göre Bursa’nın Ayasofya’sı olan cami, çok ayaklı camilerin en klasik örneğidir. Tüm yönlere bakan kapılarıyla, tam ortasında bulunan 65 metre kare genişliğindeki şadırvanıyla dikkat çeker.
4. Hacı Bayram Camii ve Türbesi / Ankara
Mutasavvıf ve şair olan Hacı Bayram-ı Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu’da yaşamış, bilim ve tasavvufu birleştirmeyi başarmıştır. Bayramiye Tarikatı’nın kurucusudur. 1427 ya da 1428 yıllarında yapılan Hacı Bayram Camii, dikdörtgen planlıdır. Camiinin mimarı Mehmet Bey olup, camii 1714 yılında tamir görmüştür. Ahşap, kalem işi, çini süslemeleriyle cami mimari açıdan oldukça zengindir.
5. Hacı Bektaş Veli Dergâhı / Nevşehir
Hacıbektaş ilçesinde yer alan dergâh, Bektaşi Tarikatı’nın pir evidir. 13. Yüzyılda yaşayan Hacı Bektaş Veli, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve Osmanlı’nın kuruluşunda etkisi olan bir Türk düşünürüdür. Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerinin ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığı bu merkez, iç tasarımı ve türbe mimarisi açısından büyük önem taşır.
6. Hırka-i Şerif Camii / İstanbul
Adını, Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği Hırka-i Şerif’ten alan cami, her yıl Ramazan ayının ilk cumasında mübarek emaneti ziyarete açarak, peygamber efendimizi sevdalılarıyla buluşturuyor. Cami, 1851 yılında Hırka-ı Şerif’in muhafazası ve ziyaret edilmesi için Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. 1500 yıllık emanet, bugün Karani’nin torunları tarafından korunmakta. Her yıl 1 milyondan fazla kişi bu camiyi ziyaret etmekte ve gül kokulu bu emanete kavuşmaktadır.
7. Selimiye Camii / Edirne
İstanbul’un fethinden önce başkent olan Edirne’nin silüetinde ihtişamıyla anıtlaşan Selimiye Camii, 16. yüzyılda II. Selim adına yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan cami, ince ve zarif 4 minaresi ve büyük kubbesiyle dikkat çeker. Dünya Miras Listesi’ne 2011 yılında dâhil edilmiştir.
8. Hz. Veysel Karani Türbesi
Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan türbe asıl adı Üveys bin Âmir Karni olan Hz. Veysel Karani’ye aittir. Veysel Karani’nin doğum tarihi bilinmemekteyken, ölüm tarihi 657’dir. Onun en önemli özelliği Peygamberimize olan aşkı, annesine saygısıdır. Peygamberimiz bir hadisinde “Beni ziyaret etmek imkânına erişemediğinizde, kardeşim Veysel Karani’nin makamını ziyaret ediniz” buyurmuştur.
9. İshak Paşa Sarayı Camii / Ağrı
Bir külliye olan bu yapı, Osmanlı’nın Lale Devri’ndeki son büyük anıtıdır. Yapımı yaklaşık yüz yıl süren camii, sanat tarihi açısından da önemli bir eserdir. Osmanlı, Selçuklu ve Fars mimarilerinden esintiler içeren saray, Edirne ve Topkapı Sarayı’na benzetilmektedir. Çevre köylerden beyaz, Ağrı Dağı’ndan siyah taşlar getirilerek yapılan sarayın her detayında gizem hissedilmektedir.
10. Ulu Camii / Diyarbakır
Anadolu’nun en eski camisi olan Ulu Camii, 639 yılında kentteki bir kilisenin camiye çevrilmesiyle oluşmuştur. Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinden de izler taşıyan camii, İslam dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak bilinmektedir.
https://www.biletall.com/blog/ramazan-ayinda-ziyaret-edilmesi-gereken-10-yer/
Comments
Post a Comment